Panik Atak: Tanımı, belirtileri ve tedavi seçenekleri



Son yüzyılda yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler ve kentsel yaşama geçiş süreci, konforu, rahatlığı ve kolaylığı beraberinde getirirken, bir dizi hastalığın da hayatımıza girmesine neden oldu. Bu hastalıklardan en önemlilerinden biri panik atak olarak bilinmektedir.


Panik Atak Nedir?


Panik atak, uzmanlar tarafından korku, kaygı ve panik hissi yaratan, aniden ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan ruhsal bir bozukluk olarak tanımlanır. Panik atak nöbetleri en uzun 30 dakika olarak bilinse de nadiren bu süreyi geçebilir. Nöbetler, aniden başlar ve giderek şiddetlenir; ancak nöbet sonrasında hasta genellikle hiçbir sorun yaşamamış gibi normal yaşantısına döner.


Panik Atak Belirtileri

En bilinen panik atak belirtileri şunlardır:

Çarpıntı, kalbin hızlı ya da kuvvetli vurması

Nefes darlığı çekme ya da boğulacakmış gibi hissetme

Sersemlik, baygınlık hissi, baş dönmesi

Vücudun belirli yerlerinde veya tamamında uyuşma, yanı sıra karıncalanma

Ateş basması, aniden ürperme, üşüme hissi

Karın ağrısı, bulantı

Aniden sarsılma, titreme

Kendini tuhaf hissetme, kendisinin veya etrafının değişiyor algısına kapılma

Çıldırma korkusu

Kontrolünü kaybetme

Her an ölecekmiş gibi bir korkuya kapılma

Bu belirtilerden en az dördü bir hastada mevcutsa, panik atak teşhisi konulabilir. Daha az belirti varsa, buna kısıtlı semptomlu panik atak teşhisi konulabilir.


Panik Atak Nöbeti ve Günlük Hayat

Normal bir zamanda panik atak nöbeti, aniden bastıran ölecekmiş hissi, felç geçirme, kontrolü kaybetme ve akıl sağlığını yitirme hissiyle karakterizedir. Ancak, bu belirtilerle hastaneye başvuranlarda genellikle herhangi bir tıbbi sorun bulunmaz ve doktorlar genellikle bir sakinleştirici iğne yaparak hastayı eve gönderirler. Ataklar sıklaştıkça, hasta daha da gerginleşir ve her an bir nöbet geçirecekmiş gibi hisseder.


Panik atak hastaları, günlük yaşama uyum sağlamaya çalışırken kendi önlemlerini almaya çalışırlar. Bu durum bazı zorlukları da beraberinde getirir. Örneğin, panik atak hastaları genellikle yalnız dışarı çıkamaz, tek başına evde kalamaz, taşıt araçlarına veya asansörlere binemez ve kalabalık yerlere girmekte zorlanabilir.


Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisi mümkündür. Psikiyatristler, hastalığı iyi tanır ve etkinliği bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış iki tür tedavi yöntemi önerir:


İlaç Tedavisi: Panik bozukluğunun tedavisinde, beyin sinir hücrelerindeki bozuk olan hormon faaliyetlerini düzelterek panik ataklarını önleyen ilaçlar kullanılır. Ülkemizde bu hastalığa iyi gelen birçok ilaç bulunmaktadır. Doktor, uygun ilacı seçer ve düşük bir dozla başlamanızı önerir, ardından düzenli kontrollerle dozu artırır. İlaç tedavisi genellikle en az bir yıl sürdürülür ve ardından yavaşça azaltılır.


Psikoterapi: Birçok psikoterapi tekniği panik bozukluk tedavisinde etkili sonuçlar verir. En yaygın uygulananlar bilişsel davranışçı terapi ve EMDR terapisidir. En iyi sonuçlar genellikle bu iki terapi yönteminin birlikte kullanılmasıyla elde edilir.


Sonuç

Panik atak, hayatı olumsuz etkileyebilen ancak tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. İlaç tedavisi ve psikoterapi, hastaların belirtilerini kontrol altında tutmalarına ve daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olabilir. Tedavi sürecinde, hastaların doktorlarıyla düzenli iletişim halinde olmaları ve önerilen tedavi planına uymaları önemlidir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski